Share/Save/Bookmark

Kurs våren 2018

Lokaler:
Lørenskog Bygdemuseum, Skårer Gård
Løkenåsveien 29, 1473 Lørenskog

Lurer du på noe, ta kontakt med en av våre studieledere:

Unn Løntjern
996 39 766

Marita Gustavsen
930 34 695

 • Kursdeltakerne får e-post eller brev med all informasjon om kurset og hva de må ha med av hjelpemidler og lignende i forkant av kurset
 • Det er bindende påmelding til alle våre kurs senest 14 dager før det starter. Om det da ikke er nok påmeldte blir kurset avlyst og beskjed gis per e-post eller telefon/sms til de påmeldte deltakerne
 • Ved avbestilling av kursplass senere enn 14 dager før kursstart, må hele kursavgiften betales, med mindre avbestillingen skyldes sykdom og legeattest framlegges. Da vil vedkommende få tilbakebetalt kursavgiften, fratrukket et gebyr på kr 150,-
 • Kursavgiften må, om ikke annet er oppgitt, være betalt 1 uke før kursstart til konto 1286.44.84326. Husk å skrive i merknadsfeltet hvilket kurs det gjelder, samt navnet på den som deltar på kurset hvis det er en annen som betaler enn den som deltar
 • Hvis lærer/kursarrangør skaffer materialer, må dette betales i tillegg
 • Kursavgift dekker normalt ingen materialkostnader
 • Familierabatt (samme husstand) er 50 % for nr 2 som går på samme kurs
 • Studenter, skoleungdom og trygdede betaler kursavgift som medlem
 • Medlem av annet lokallag i Norges Husflidslag betaler kursavgift som medlem
 • Aldersgrense på voksne kurs er 14 år
 • Deltakerne på kurs må sammen rydde lokalet ved kursets slutt og lokalet må forlates som ved ankomst!

1. Lærarbeider (Snekkerverkstedet)

Kurset vil gi en innføring i belter, vesker, måltagning, forming av bløtt lær, innfarging og overflatebehandling. Kurslærer vil under kurset forklare hvilke kvaliteter og tykkelser av lær som er best egnet til de forskjellige produkter som skal lages.
Kurset starter fredag med en gjennomgang og innkjøp av verktøy og materialer.


Kurslærer: Anders Wennevold
Dato: fredag 19/1 kl 18 - 21, lørdag 20/1 og søndag 21/1 kl 10 - 16 (15 t)
Kursavgift: medlemmer kr 1 150,- / ikke medlemmer kr 1 350,-

Påmelding ikke lenger mulig


2. Filering (Kjelleren i låven)

Vi fortsetter med kurs for nybegynnere og de som kan noe fra før. Filering er en gammel håndarbeidsteknikk hvor man tar utgangspunkt i et nett som ligner et finmasket fiskegarn.
Filering har vært mye brukt til brikker, løpere, duker og gardiner. Mønsteret og motivene veves eller broderes i nettet. Broderiet utføres med en spesialnål som har en liten kule i tuppen. Man «vever» inn et mønster etter en rutetegning og bruker en del andre broderisting dekorativt. På kurset vil du lage små arbeider for å lære teknikken og øve. Filering er ikke spesielt vanskelig, men en trenger litt tid og øvelse for å få teknikken «under huden». Materialkostnader kommer i tillegg og stipuleres til ca kr 200,- som er inkludert fileringssett (2 knyttenåler, 3 ulike kavler), garn og ferdig opplegg til første prøvelapp. Instruksjonshefte kr 100,- kommer i tillegg.


Kurslærer: Karin Kristiansen og Hilde Fauchald
Dato: lørdag 20/1 og søndag 21/1 kl 10 - 16 (12 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


3. Brodering og montering av bunad (Kjelleren i låven)

Her kan du brodere din egen bunad eller bunadskjorte, montere bunad, bunadskjorte eller cape eller du kan sy om din egen bunad eller for noen du kjenner. Du velger selv om det er til dame eller herre. Det legges stor vekt på nøyaktighet og å kose seg med arbeidet. Vi vil også snakke om vedlikehold og stell av bunad samt hvordan man oppbevarer plaggene på en riktig måte. Deltakere må skaffe materialpakker med mønster, broderiplansjer og sømforklaring selv. Du bør ha noe forkunnskap i brodering og sømarbeid og velger selv hvilken bunad du vil sy på. Beregn en del hjemmearbeid.

Kurslærer: Anne-Berit Wenger Flo
Hjemmeside: www.fruflosystue.no
Dato: mandag 29/1, 12/2, lørdag 17/2, søndag 18/2, mandag 26/2, 12/3
Brodering: mandager kl 18 - 21, lørdag og søndag kl 10 - 16 (24 t)
Montering: mandager kl 18 - 22, lørdag og søndag kl 10 - 16 (28 t)
Kursavgift brodering: medlemmer kr 1 700,- / ikke medlemmer kr 2 000,-
Kursavgift montering: medlemmer kr 2 100,- / ikke medlemmer kr 2 400,-

Påmelding ikke lenger mulig


4. Pilfletting (Snekkerverkstedet)

Fletting med pil er et svært gammelt håndverk som er godt kjent i mange europeiske land. Mange tenker på pilflett som kun fletting av kurver, men det er blant annet også mulig å flette kremmerhus, blomsterstativer og serveringsbrett for å nevne noe. Kurvene varierer i størrelse og fasong, og det kan brukes mange ulike teknikker. Kurslærer har med alt nødvendig utstyr til utlån og materialer kjøpes på kurset.

Kurslærer: Magne Stiansen
Hjemmeside: www.kurvboden.no
Dato: fredag 2/2 kl 1730 - 2200 og lørdag 3/2 kl 0900 - 1700 (12,5 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


5. Meksikansk fletting (Kjelleren i låven)

Meksikansk fletting er en gjenbrukshobby hvor man bruker papir til å flette blant annet punger, vesker og kurver. Kurset er for både nybegynnere og de som kan litt fra før.

Kurslærer: Vigdis Hovden Månsson
Dato: lørdag 3/2 og søndag 4/2 kl 10 - 16 (12 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


6. Grindvev for nybegynnere og viderekommende (Kjelleren i låven)

Veving med grindvev er en meget gammel tekikk. Helt siden oldtiden har folk fra ulike kulturer vevet bånd, derfor er også metodene mangfoldige. Å lage bånd på grindvev, eller bandgrind som den også kalles, er bare en av metodene. Veving av bånd er både morsomt og enkelt. Du kan komponere egne mønstre og velge farger fritt, eller følge tradisjonelle mønsterkomposisjoner.
Nybegynnerne vil lære enkel grindvev for bånd og bred grind (f.eks til skjerf). Viderekommende vil lære mønsterbinding til bånd. Orientering om avslutninger hører også med.


Kurslærer: Karin Kristiansen
Dato: lørdag 10/2 og søndag 11/2 kl 10 - 16 (12 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


7. Lag store kvisthjerter og kvistballer (Kjelleren i låven)

Lær å bruke bjørk til dekorasjoner. La deg inspirere til å ta i bruk kvister som vi finner i naturen og i hagen til flotte dekorasjoner. Vi lærer å lage rammer til hjerter og å flette og forme kvister til flotte hjerter. Vi skal også lære å lage store og små kvistballer. Du får også tips til å pynte naturdekorasjonene etter årstid. Kurslærer har med kursmaterialer og dette koster kr 400,-.
Se mer på Atelier Karis inspirasjonsblogg: www.atelierkari.blogspot.com


Kurslærer: Kari Rudi
Dato: søndag 25/2 kl 10 - 18 (8 t)
Kursavgift: medlemmer kr 700,- / ikke medlemmer kr 900,-

Påmelding ikke lenger mulig


8. Makramésmykker nybegynner (Kjelleren i låven)

Kreative knuter på tråden: Mikro Makramé
På kurset vil du lære deg en magisk knute med uendelige muligheter. Dette kurset er for nybegynnere, og du vil lære deg flere mønstre. Vi kommer til å lage flere små armbånd for å få teken på teknikken i løpet av kurset. Du får tildelt en vakker, magisk krystall som du vil lære deg å knyte inn i smykket ditt og velge farge på tråden. Materialer kan kjøpes etter kurset, da det kan være vanskelig å finne i butikk.


Kurslærer: Maren Danielsen Skøien
Facebook: www.facebook.com/MacrameManii
Dato: fredag 2/3 kl 18 - 21 og lørdag 3/3 kl 10 - 16 (9 t)
Kursavgift: medlemmer kr 750,- / ikke medlemmer kr 950,-

Det er satt opp en "ring" for makramé mandag 16/4 kl 18 - 21 for de som ønsker å jobbe videre sammen. Kurslærer vil være tilstede denne kvelden.

Påmelding ikke lenger mulig


9. Sliping av verktøy og kniver (Snekkerverkstedet)

På dette kurset lærer du å slipe din egen kniv, saks og annet arbeidsverktøy. Et svært nyttig kurs for alle som skjærer, spikker eller klipper, og benytter slikt redskap. Kurslærer har med seg alt utstyr man trenger. Ta med deg dine sløve kniver og sakser og bli med på kurs!

Kurslærer: Jan Larsen
Dato: mandag 5/3, 12/3, 19/3 kl 18 - 21 (9 t)
Kursavgift: medlemmer kr 750,- / ikke medlemmer kr 950,-

Påmelding ikke lenger mulig


10. Båndbroderi (Kjelleren i låven)

Båndbroderi er en gammel og delikat håndarbeidsteknikk. Man bruker tynne silkebånd i mange farger, gjerne kombinert med brodergarn og perler. Teknikken gir et levende uttrykk, og egner seg særlig godt til blomstermotiver. Båndbroderi kan brukes sammen med for eksempel lappeteknikk, og som dekorasjoner på klær, vesker, puter, osv.

Kurslærer: Frøydis Stiansen
Hjemmeside: www.kurvboden.no
Dato: tirsdag 6/3 og 13/3 kl 1730 - 2200 (9 t)
Kursavgift: medlemmer kr 750,- / ikke medlemmer kr 950,-

Påmelding ikke lenger mulig


11. Smykker i tekstile teknikker (Kjelleren i låven)

På kurset lærer vi å anvende tekstile teknikker som for eksempel fletting, veving og vikingstrikk på sølv/ kobber. Vi har fokus på læring av teknikkene, men arbeidene anvendes til armbånd, ørepynt og lignende. Med disse teknikkene kan du også lage flotte halskjeder etter kurset. Vi monterer lås, polerer, evt. oksiderer og lager smykkene helt ferdige til bruk. Alle kan delta på kurset og det kreves ingen forkunnskaper. Disse teknikker krever ikke mye verktøy. Kurslærer orienterer om dette i forkant av kurset. Materialer kan kjøpes av lærer, eller medbringes. Fellesutgifter kr 200,- betales til kurslærer.

Kurslærer: Ulla Rønnow
Dato: fredag 9/3 kl 17 - 21, lørdag 10/3 og søndag 11/3 kl 10 - 17 (18 t)
Kursavgift: medlemmer kr 1 350,- / ikke medlemmer kr 1 550,-

Påmelding ikke lenger mulig


12. Sprang (Kjelleren i låven)

Sprang eller «bregding» er en av de eldste håndarbeidsteknikkene man kjenner til. Det er kjent i Norden helt siden bronsealder og praktiseres over hele verden. Sprang er tråder som trekkes opp og ned rundt en ramme og slynges rundt hverandre med fingrene slik at det blir et mønster. Man kan lage blonder, veggbilder, duker, lampeskjerm, vesker, gardinkapper og lignende.
Du trenger en ramme for å lage sprang. Har du ikke dette må du ta kontakt i god tid slik at vi kan skaffe en til deg.


Kurslærer: Herborg Wahl
Dato: lørdag 7/4 og søndag 8/4 kl 10 - 16 (12 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


13. Sy din egen sommertopp - sykurs for ungdommer 14-26 år (Kjelleren i låven)

Ønsker du å sy egne klær og lære å bruke symaskin?
På dette kurset vil du lære å sy en sommertopp som både kan brukes som kjole og topp med tights under. Modellen kan varieres slik at du får den akkurat slik du vil.


Kurslærer: Jorunn Sæter
Dato: onsdag 11/4, 18/4 og 25/4 kl 17 - 20 (9 t)
Kursavgift: medlemmer kr 300,- / ikke medlemmer kr 400,-

Kurset er utsatt til høsten 2018, men du kan bli med på kurs nr 18 denne våren isteden om du ønsker det.


14. Kniplinger (Kjelleren i låven)

Kniplinger er en mangfolding blondeteknikk med opprinnelse fra 1500-tallet. Mange av våre bunader har påsydde kniplinger. Vi bruker også kniplinger til f.eks dåpsluer, smykker, julepynt og bokmerker.
Nybegynnere vil lære grunnslagene i knipleteknikken, mens viderekomne vil få undervisningen tilpasset til sitt nivå og sine interesser. Fordypningstema avtales med lærer før kurset. Pinner kan kjøpes/leies av kurslærer. Noen kniplebrett finnes også til utleie, ellers kan isoporplate benyttes. Tråd kjøpes på kurset og materialkostnad er ca kr 100-200,-


Kurslærer: Elisabeth Bjørklund Bøhler
Dato: fredag 13/4 kl 18 - 21, lørdag 14/4 og søndag 15/4 kl 10 - 17 (17 t)
Kursavgift: medlemmer kr 1 300,- / ikke medlemmer kr 1 500,-

Påmelding ikke lenger mulig


15. Karding og spinning (Snekkerverkstedet) RØDLISTEPROSJEKT

På kurset får du lære å spinne ditt eget garn som du kan bruke til strikking, veving m.m. Nye spinnere får lære grunnleggende spinne- og tvinneteknikker. De som kan spinne fra før får lære å spinne og tvinne ulike typer effektgarn. På kurset lærer man også å bruke håndkarder og kardemaskin, hvordan ulike rokker fungerer, bruk av ulike fibre og vask av ull og garn.

Kurslærer: Elisabeth Riiber
Dato: lørdag 14/4 kl 11 - 17 og søndag 15/4 kl 10 - 16 (12 t)
Kursavgift: medlemmer kr 950,- / ikke medlemmer kr 1 150,-

Påmelding ikke lenger mulig


16. Makramé videregående (Kjelleren i låven)

På dette kurset går vi videre med knutene du lærte på nybegynnerkurset. Det blir flere tråder, sette sammen flere teknikker og lage ramme til stenen som vi skal knyte ut ifra. Dere vil også lære flere tips og triks som kurslærer har opparbeidet seg igjennom årene, slik at dere har alt av verktøy til å skape deres egne, nydelige verk på egenhånd.

Kurslærer: Maren Danielsen Skøien
Facebook: www.facebook.com/MacrameManii
Dato: fredag 20/4 kl 18 - 21 og lørdag 21/4 kl 10 - 16 (9 t)
Kursavgift: medlemmer kr 750,- / ikke medlemmer kr 950,-

Det er satt opp en "ring" for makramé mandag 16/4 kl 18 - 21 for de som ønsker en oppfriskning før kurset. Kurslærer vil være tilstede denne kvelden.

Påmelding ikke lenger mulig


17. Tredreiing for nybegynnere og litt øvet (Snekkerverkstedet)

Har du lyst til å prøve deg på tredreiing eller har du begynt og ønsker å komme videre? På kurset vil du lære det grunnleggende eller utdype din kunnskap om dreiebenken, verktøy, treverk, oppspenning av emnene, pussing, overflatebehandling og dreieteknikker. Hvis du har begynt på noe du ikke kommer videre med har du nå sjansen til å ta det med. Det er ikke nødvendig at du har verktøy selv da alt du trenger er tilgjengelig, men tar du med verktøyet ditt kan du også få sett litt på sliping av dette. Har du ikke med emner selv, kan du få kjøpe det du trenger på kurset.

Kurslærer: Reinhold Conrad
Dato: fredag 20/4 kl 18 - 21, lørdag 21/4 og søndag 22/4 kl 10 - 16 (15 t)
Kursavgift: medlemmer kr 1 150,- / ikke medlemmer kr 1 350,-

Påmelding ikke lenger mulig


18. Sy et sommerantrekk til deg selv, barn eller samboer (Kjelleren i låven)

På dette kurset velger du selv hvilket plagg du vil sy, og får hjelp og veiledning av kurslærer. Du vil lære ulike sømteknikker du trenger for ditt prosjekt, for eksempel glidelås, plassering av knapp/knapphull, isetting av ermer, ulike typer lommer, tilpassing av mønster og innprøving.

Kurslærer: Jorunn Sæter
OBS! Ny dato! Kurset er flyttet til: fredag 27/4 kl 18 - 21, lørdag 28/4 og søndag 29/4 kl 10 - 16 (15 t)
Kursavgift: medlemmer kr 1 150,- / ikke medlemmer kr 1 350,-

Påmelding ikke lenger mulig